Over mij

Très Bien is de coachpraktijk van psycholoog en neurowetenschapper Dr. Nina Bien.
Al van jongs af aan ben ik een groot dieren- en vooral paardenliefhebber, en ik ben ook altijd al gefascineerd geweest door de werking van de menselijke geest. Wie had kunnen denken dat ik van deze combinatie uiteindelijk mijn beroep zou kunnen maken!

Ik volgde diverse opleidingen en workshops om me te ontwikkelen tot veelzijdig, no-nonsense paardencoach:

 • Ik studeerde in 2006 cum laude af als Biologisch Psycholoog aan de Universiteit Maastricht.
 • In 2011 promoveerde ik tot doctor in de Cognitieve Neurowetenschappen.
 • In 2014 rondde ik de opleiding Cognitief Coachen met PaardenTM met succes af, en sloot ik me aan bij het Centrum voor Paardencoaching (CVPC) als gekwalificeerd paardencoach. Dit houdt o.a. in dat ik regelmatig intervisies en bijscholingen volg.
 • Daarnaast neem ik regelmatig deel aan workshops, congressen en bijscholingen, van o.a. Linda Kohanov en Educatief Centrum Keulseweg.
 • In 2017 werd ik opgeleid tot Trainer Acceptance and Commitment Therapy (ACT) door SeeTrue Mindfulness in Maastricht.
 • In 2017-2018 rondde ik met succes de vervolgopleiding Kids met PK af, om me nog beter te verdiepen in het coachen en begeleiden van kinderen en tieners met behulp van paarden.
 • Vanaf 2018 ben ik actief als Ambulant Begeleider vanuit de landelijke  organisatie Feniks Talent. Ik begeleid in deze functie hoogbegaafde kinderen en jongeren (9-18 jaar) die vanwege hun begaafdheid vast (dreigen te) lopen op hun school.
 • Sinds 2017 ben ik actief als Docent binnen het CVPC, binnen de Post-HBO geaccrediteerde Basisopleiding en diverse vervolgopleidingen.
 • Sinds 2019 werk ik samen met psychologiepraktijk Moventis GGZ. Ik behandel binnen deze praktijk kinderen, jongeren en hun ouders met behulp van paarden (equitherapie). Tevens ben ik het aanspreekpunt bij problemen rondom hoogbegaafdheid. Al deze behandelingen worden volledig vergoed.

Het durven kiezen voor wat je echt belangrijk vindt in je leven maakt een belangrijk deel uit van het werk met mijn cliënten, en zelf ben ik er natuurlijk ook sterk mee bezig geweest – en nog steeds. Het coachen met behulp van mijn paarden geeft daar voor mij veel invulling aan! Vanaf 2018 ben ik dan ook volledig zelfstandig actief binnen mijn eigen coachpraktijk.

Natuurlijk blijf ik me nog steeds verbonden voelen met het wetenschappelijk onderzoek en het geven van onderwijs:

 • Mijn onderzoeksvaardigheden en -ervaring zet ik in binnen de commissie Wetenschappelijk Onderzoek van het CVPC. De eerste studie naar het effect van ons IK met PK-programma op de psychologische flexibiliteit van cliënten is al bezig! In november zullen we de eerste resultaten hiervan presenteren op het congres van de Association for Contextual Behavioural Science (ACBS) in Kopenhagen.
 • Mijn passie voor het overdragen van kennis en vaardigheden kan ik sinds 2017 kwijt in mijn functie als docent binnen het CVPC. Ik ben één van de docenten binnen zowel de Post-HBO Basisopleiding Cognitief Coachen met Paarden als de verkorte Bijscholing voor Paardencoaches, en ik neem tevens de op ACT gebaseerde vervolgopleiding IK met PK voor mijn rekening.
  Ik ben CRKBO-geregistreerd docent.

Overige ervaring en achtergrond

Van 2006 tot en met 2017 werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker en Universitair Docent (Assistant Professor) aan de Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht.
In 2011 promoveerde ik tot doctor in de Cognitieve Neurowetenschappen, een tak van de psychologie die onderzoekt hoe gedrag, denkpatronen en waarneming in onze hersenen plaatsvinden. Hierbij werkte ik o.a. met hersenscanners en magnetische hersenstimulatie, om fenomenen zoals synesthesie, ruimtelijke waarneming en spiegelneuronen te onderzoeken.
Ik publiceerde mijn onderzoeksresultaten in hoogstaande internationale vakbladen en presenteerde mijn werk wereldwijd op internationale congressen. Daarnaast gaf ik universitair onderwijs aan studenten Psychologie, o.a. op het vlak van (wetenschaps)communicatie, en was ik jaarlijks gastdocent op de National University of Ireland in Galway (Ierland).

Ik heb verder een brede achtergrond. Zo werkte ik tijdens het volgen van een film- en televisieopleiding als camera-assistent bij de Belgische VRT, en daarna enkele jaren als cameravrouw bij televisiezender L1. In mijn jeugd zwom ik in de Nederlandse top-10 van mijn leeftijdsklasse, later trainde ik als gediplomeerd zwemtrainster vele kinderen en jongeren in het wedstrijdzwemmen. Tegenwoordig zoek ik mijn uitdaging o.a. achter het drumstel, en doe ik fanatiek aan de sport CrossFit. Door mijn brede oriëntatie en interesse vind ik gemakkelijk aansluiting bij zeer diverse doelgroepen.

De vaardigheden en kwaliteiten die horen bij het profiel van een wetenschappelijk onderzoeker en docent vertalen zich eenvoudig naar die van een effectieve coach: een fundamentele interesse in mensen, analytisch denken, onderscheid kunnen maken tussen objectieve observaties en subjectieve interpretaties, waarnemingen in een breder perspectief plaatsen, verbanden leggen, en altijd op zoek gaan naar de kern van de situatie.