Over mij

Ik ben Dr. Nina Bien, psycholoog-SKJ en gepromoveerd neurowetenschapper, en Très Bien is mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie en coaching.
Mijn carrièrepad vormt een kronkelige lijn, die me steeds dichter heeft gebracht – en nog steeds brengt – bij wat ik écht belangrijk vind. Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt om zoveel mogelijk bewust stil te staan bij mijn keuzes, en alleen dingen te doen waar ik achter kan staan. Niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel eentje die veel voldoening brengt! Deze levenshouding breng ik ook over aan mijn cliënten. Zodat zij ook de voldoening kunnen gaan ervaren van een leven waarin lichaam en geest, binnen- en buitenwereld, en het zelf en de ander in balans met elkaar verbonden zijn.
Ik ben moeder van twee turbo-kinderen (7 en 11). In mijn vrije tijd drum ik graag of luister ik naar muziek, en ben ik bijna dagelijks te vinden bij CrossFit Batteraof. Elke zondag geef ik hier ook training aan kinderen vanaf 6 jaar.

Gevolgde opleidingen:

 • Biologische Psychologie (cum laude, 2006, Universiteit Maastricht)
 • Promotie tot doctor in de Cognitieve Neurowetenschappen (2011, Universiteit Maastricht)
 • Cognitief Coachen met PaardenTM (2014, Centrum voor Paardencoaching)
 • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) (2016, SeeTrue Maastricht)
 • Kids met PK (2018, Centrum voor Paardencoaching)
 • Kind in Beweging (2021, Post-HBO, Carla van Wensen)

Meerdaagse cursussen:

 • Functioneel-analytische psychotherapie (Ellen Excelmans, 2018)
 • RFT in de klinische praktijk (Lieve Bruyninx en Roy Thewissem, 2019)
 • Process-based ACT (Yvonne Barnes-Holmes en Ciara Mc Entaggert, 2020)
 • Somatic Experience traumawerk met paarden (Marta Cirera Baqués & Marie-Thérèse Corbeij, 2020)
 • Lichaamsgerichte toepassingen in traumaherstel m.b.v. paarden (Equusoma, 2022)

Workshops:

 • De kracht van de kudde (Linda Kohanov, 2014)
 • Paardencoaching bij verslaving (Keulseweg, 2015)
 • Paardencoaching en autisme (Keulseweg, 2015)
 • Begeleiding bij verlies voor Equine Assisted Coaches (Angela Piëtte, 2018)
 • Kalmerende signalen bij paarden (Rachael Draaisma, 2019)
 • Waarden in ACT & RFT (Roy Thewissem, 2018)
 • Zelfcompassie (Elke Smeets, 2018)
 • The Horse Boy Method (2018)
 • ACT en Autisme Spectrum Stoornis (Elke Bussels, 2019)
 • Wim Hof Fundamentals (Bart Scholtissen, 2021)

Overige ervaring en achtergrond

Van 2006 tot en met 2018 werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker en Universitair Docent (Assistant Professor) aan de Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht , en aan de Universiteit van Luxemburg.
In 2011 promoveerde ik tot doctor in de Cognitieve Neurowetenschappen, op mijn onderzoek naar hoe gedrag, denkpatronen en waarneming in onze hersenen plaatsvinden. Hierbij werkte ik o.a. met hersenscanners en magnetische hersenstimulatie, om fenomenen zoals synesthesie, ruimtelijke waarneming en spiegelneuronen te onderzoeken.
Ik publiceerde mijn onderzoeksresultaten in hoogstaande internationale vakbladen en presenteerde mijn werk wereldwijd op internationale congressen. Daarnaast gaf ik universitair onderwijs, o.a. op het vlak van (wetenschaps)communicatie en schrijfvaardigheden, en was ik jaarlijks gastdocent op de National University of Ireland in Galway (Ierland).

Van 2021 tot 2023 sloot ik me aan bij Moventis GGZ, en werkte ik in de jeugd-GGZ als onderdeel van een interdisciplinair team. Ik deed diagnostiek en voerde psychologische behandeling uit bij (veelal hoogbegaafde) kinderen, jongeren en hun ouders, mede met inzet van paarden (equitherapie).

Sinds 2023 werk ik samen met Jeugd Trauma Herstel Limburg. Op deze manier kan ik in teamverband behandeltrajecten vormgeven binnen de Jeugdwet.