Aanbod

Coaching
..

Privé-coachtraject IK met PK

Meer innerlijke kracht met behulp van paardenkracht! Dit krachtige coachtraject op basis van het Acceptance and Commitment (ACT) gedachtegoed helpt je om het beste uit jezelf en je leven te halen, door het vergroten van je mentale veerkracht. Het 3-stappenmodel is stevig gefundeerd in de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de psychologie en mindfulness. Onze paarden, echte mindfulness-meesters, helpen je om meer inzicht te krijgen in jezelf, en van daar uit te bekijken hoe je je huidige leven op een andere manier vorm kan geven. Door het werken met de paarden kan er in een relatief korte tijd veel resultaat bereikt worden. Met behulp van een gevalideerd meetinstrument brengen we voorafgaand aan het traject je psychologische flexibiliteit in beeld, en bekijken we de veranderingen na afloop.
Meer inhoudelijke informatie over dit traject vind je op de website van het CVPC, maar als je nieuwsgierig bent, neem vooral even contact met me op voor een vrijblijvend telefoongesprek!

 • žžHet traject bestaat uit 8-10 sessies paardencoaching, die in onderling overleg met telkens 2-4 weken tussentijd plaatsvinden.
 • Op verzoek kan het traject ook als coachweek doorlopen worden. Er wordt dan dagelijks een sessie ingepland.
  Dit intensieve programma is bijvoorbeeld geschikt als je ver weg woont, of als je je echt een week wil losmaken van je dagelijkse beslommeringen, en je wil onderdompelen in verdieping in jezelf.
 • Dit traject kan ook aangeboden worden als loopbaantraject; in de vorm van loopbaanoriëntatie, uitvalspreventie, burnoutpreventie of reïntegratie.
 • Voor werkgevers zijn de kosten van dit traject natuurlijk aftrekbaar van de belasting.
.
Equitherapie voor kinderen, tieners en ouders (geheel vergoed)

Kinderen, jongeren én hun ouders krijgen tegenwoordig heel wat te verstouwen. Ze kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken! De band tussen kinderen en paarden is altijd weer speciaal om te zien. Een paard ziet je zoals je hier en nu bent; het maakt niet uit hoe je eruit ziet, wat je aanhebt, wat de kleur van je haar is, of je een label of een diagnose hebt, wat je hebt meegemaakt… Een paard accepteert je onvoorwaardelijk, en dat is voor veel kinderen, jongeren en ouders een intense en warme ervaring!

Vanuit mijn samenwerking met psychologiepraktijk Moventis GGZ geef ik equitherapie aan kinderen, jongeren en hun ouders. Deze behandeling wordt (onder bepaalde voorwaarden) geheel vergoed vanuit alle Zuid-Limburgse gemeenten.

Tijdens een sessie equitherapie hoeven kinderen niet stil te zitten op een stoel (dat moeten ze al genoeg), maar gaan we samen op actieve en speelse wijze aan de slag met de paarden, om ondertussen aan verschillende thema’s te werken. Kinderen voelen zich op deze manier snel op hun gemak, en stellen zich gemakkelijk open. Samen met het ervaringsleren met behulp van de paarden, aantoonbaar de meest krachtige vorm van leren, zorgt dit ervoor dat we snellere en betere resultaten bereiken.

 • Voor kinderen en jongeren is dit op basis van KIDS met PK. Dit model op basis van ACT is opgezet door een ervaren GZ-kinderpsycholoog, om kinderen en jongeren te leren om te gaan met (onprettige) gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens. Zodat ook zij leren hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen.
 • Met ouders werk ik op basis van ACT / IK met PK aan het anders leren omgaan met de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. Meer mentale veerkracht zorgt ervoor dat je een fijnere ouder kan zijn én zelf meer voldoening haalt uit je leven.

Coaching/therapie met paarden is al mogelijk vanaf een jaar of 5, en is vanwege het ongedwongen en praktische karakter ook uitermate geschikt voor het begeleiden van tieners / pubers door deze stormachtige periode in hun leven.
Veelvoorkomende aanleidingen voor het zoeken naar ondersteuning zijn bijvoorbeeld:

 • Stress en piekeren
 • Moeite met sociaal contact en/of communicatie
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Omgaan met ‘anders zijn’ (ADHD, autisme, hoogbegaafdheid)
 • Omgaan met verdriet
 • Ondersteuning bij veranderingen zoals een scheiding of verlies
 • Ik heb veel affiniteit en ervaring met het omgaan met hoogbegaafdheid en met onderpresteren.

Neem bij interesse gewoon even contact op. In een (gratis en vrijblijvend) telefoongesprek geef ik je graag meer informatie over het programma, en bespreken we of en hoe dit passend is voor jouw kind(eren). Daarna volgt indien gewenst een persoonlijke kennismaking met mij en de paarden, op onze locatie. Na afloop van deze kennismaking beslissen kind, ouders en ik samen of we met de equitherapie gaan beginnen.
.

Groepscoaching / teambuilding

Functioneert jouw team even goed als een paardenkudde? Sluit het paard zich graag bij jullie ‘kudde’ aan?

Horse following group of people around

Voor wilde paarden is teamwork letterlijk van levensbelang, in de loop van de evolutie zijn paarden er dus meesters in geworden om processen binnen de groep snel te doorgronden. Door het werken met paarden krijg je daardoor snel inzicht in het functioneren van je team, en de rol die elk teamlid daarin speelt – niet op papier, maar in de dagelijkse werkelijkheid.
Een groepscoaching is zowel geschikt als teambuilding of leerzaam bedrijfsuitje, als om een dag echt de diepte in te gaan en je team weer even fit en gezond te krijgen als een paardenkudde! Ook grotere groepen tot ongeveer 30 mensen zijn welkom, en extra’s zoals een heerlijke lunch met uitzicht op de paardenwei zijn natuurlijk mogelijk.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek en een passende offerte!
.

Persoonlijke begeleidingHorse being led by person in wheelchair

Naast coaching bied ik ook persoonlijke begeleiding met inzet van onze paarden.
Waar coaching als doel heeft om op korte termijn verandering teweeg te brengen, is mijn persoonlijke begeleiding erop gericht om kwetsbare cliënten gedurende een langere periode te helpen om zelfstandiger en sterker in het leven te staan.
Ik help ze bijvoorbeeld om gemakkelijker contact te maken met anderen, of juist dichter bij zichzelf te blijven in de omgang met anderen, om minder te piekeren of om beter om te gaan met stress.
Het fysieke contact met het paard en het constant in beweging zijn zorgt voor minder stress en meer ontspanning. Door de ongedwongen omgang met de paarden voelen cliënten zich ontspannen en op hun gemak, blijven ze minder in hun hoofd zitten en stappen ze meer in het hier en nu. Dit zorgt voor een beter dagelijks functioneren. Het behalen van kleine successen, zoals het kunnen rondleiden van zo’n groot, indrukwekkend dier, zorgt bovendien voor meer zelfvertrouwen.

Begeleiding kan bijvoorbeeld gefinancierd worden uit een persoonsgebonden budget (PGB). Ook personen met een functiebeperking of handicap zijn van harte welkom om samen te verkennen wat er mogelijk is in het werken met onze paarden. Neem contact op voor de mogelijkheden.
.

Workshops

.
Paardencoaching Proeverij (2,5 uur)

Nieuwsgierig naar wat paardencoaching nu precies inhoudt? Wil je het zelf eens zien en ervaren, maar is de stap om zelf een sessie te doen nog te groot? Of zoek je een leuk uitstapje voor je familie, vriendinnengroep of sportteam?
Tijdens deze populaire workshop met max. 10 deelnemers krijg je onder het genot van een lekkere en gezonde lunch eerst wat uitleg over het hoe en waarom van het coachen met paarden. Vervolgens krijgt elke deelnemer de kans om zelf het contact met de paarden te ondergaan. Tot slot doen we een leuke teamopdracht, en ronden we af met een korte nabespreking met koffie en thee.

Interesse om hieraan mee te doen, of om zelf een proeverij te organiseren met familie, vrienden of collega’s? stuur me dan even een mailtje!

.
Je paard als partner (1 dag)

Heb je zelf een (verzorg)paard, of breng je regelmatig tijd door met paarden? Dan heb je geluk! Want behalve dat je veel plezier met ze kan beleven, kun je ook nog eens heel veel van ze leren – over jezelf! Iedereen die ervaring heeft met paarden heeft het wel eens gemerkt: paarden zijn heel gevoelig voor onze emoties, ze houden ons als het ware een spiegel voor.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1040339-1024x764.jpgMaar hoe weet je nu wat je paard bedoelt? Hoe kun je deze gave van je paard optimaal gebruiken om steeds meer te leren over jezelf? En hoe creëer je de juiste omstandigheden voor je paard om zichzelf te kunnen zijn, en vervolgens jou te laten zien wat je nodig hebt in je leven? Hoe zorg je voor een echte verbinding tussen jou en je paard?

Deze workshop duurt 1 dag (lunch en drankjes inbegrepen). In de ochtend maken we kennis met natural horsemanship, een manier van omgaan met en trainen van het paard die aansluit bij zijn natuurlijke gedrag en communicatie. In de middag ligt de focus op paardencoaching, waarbij je leert hoe je het natuurlijke gedrag van het paard kan interpreteren om zo meer te leren over jezelf.

Tijdens deze workshop hopen we over te dragen dat wanneer je op een andere manier gaat kijken naar je paard en jezelf, er een wereld voor je open gaat. Het begin van een nieuwe ontdekkingsreis!
Wat je kan verwachten van deze workshop:

 • Je leert hoe je de communicatie met je paard kunt verbeteren
 • Je ontdekt welke uitwerking jouw denken, gedrag en lichaamstaal hebben op het paard
 • Je krijgt meer inzicht in hoe je de feedback van je paard kan gebruiken om meer uit jezelf te halen
 • Je wordt een fijnere partner voor je paard – en andersom!

De workshop wordt gegeven door Nina Bien en Angela Piëtte, twee ervaren paardencoaches. Er wordt gewerkt met betrouwbare paarden. Er is zeer beperkt mogelijkheid om een eigen paard mee te brengen.

Data 2019:
31 maart * VOL *
16 juni

.
Lezingen

Ik verzorg graag interactieve lezingen om een breed publiek te informeren over onderwerpen zoals psychologie, het menselijk brein, paardengedrag en -evolutie, paardencoaching en coaching op basis van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Zo gaf ik op het grote paardenevenement Equiday reeds tweemaal de goed gewaardeerde lezing “Wat kun je leren van je eigen paard?”.
Als wetenschapper en universitair docent heb ik een ruime ervaring met lezingen voor meer dan 400 toehoorders, zowel voor inhoudsdeskundigen als voor een breed publiek. In treed daarbij veelvuldig in interactie met de aanwezigen, en maak passend gebruik van audiovisueel en grafisch materiaal, om te zorgen dat iedereen er iets uit mee kan nemen.
Tarieven op aanvraag.

.

Pro bono

Voor cliënten met een hulpvraag voor wie het gebruikelijke tarief niet haalbaar is bied ik eenmalig een kosteloze coachsessie van 1,5 uur aan.
Elke maand is er ruimte voor één pro bono sessie.
Wil je hier graag voor in aanmerking te komen, neem dan even contact op om naar de voorwaarden te vragen.

.

Alle genoemde bedragen zijn inclusief 21% BTW voor particuliere cliënten, exclusief 21% BTW voor zakelijke overeenkomsten.