Therapie met inzet van paarden

Wat zijn equitherapie en paardencoaching?

Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, wat betekent dat het voor hun voorouders letterlijk van levensbelang was om goed te kunnen communiceren, en samen te kunnen werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat paarden nu heel erg gevoelig zijn voor het inschatten van andere paarden, maar ook andere wezens zoals mensen.
Mensen praten graag, maar waar we vaak niet bij stilstaan is dat we ook veel ‘nonverbale’ informatie doorgeven. Bijv. door gebaren met onze handen te maken tijdens het praten, of door onze lichaamshouding, die laat zien hoe we ons echt voelen, ook al zeggen we met woorden iets anders. Maar liefst 90% van onze communicatie is nonverbaal, en het grootste deel daarvan is onbewust – zowel wat betreft het overbrengen, als het ontvangen van informatie.

Paarden zijn daarentegen experts in het lezen van zulke signalen, en reageren daar op met veranderingen in hun houding en/of gedrag. Dat is waar ik als equitherapeut op let. Vervolgens vertaal ik deze waarnemingen op een begrijpelijke en effectieve manier naar het dagelijks leven van de cliënt.
Ik gebruik hierbij mijn kennis en ervaring als psycholoog en neurowetenschapper, aangevuld met diverse aanvullende opleidingen, cursussen en trainingen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het autonome zenuwstelsel, dat we delen met paarden, en dat 24/7 voor ons bepaalt wat veilig voelt en wat niet. Als dit systeem uit balans is, kunnen we niet goed door het leven navigeren. Ik maak daarnaast o.a. gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT); een zeer goed onderzocht en zeer effectief psychologisch model, dat zowel in therapie als coaching ingezet wordt om beter om te kunnen gaan met zaken waar we in het leven allemaal tegenaan lopen.

Wat doen we tijdens een sessie?

Tijdens een sessie equitherapie of paardencoaching word je gevraagd bepaalde interacties aan te gaan met het paard, of bepaalde opdrachten of uitdagingen uit te voeren, die bijvoorbeeld kunnen dienen als metaforen voor situaties waar je in je dagelijkse leven tegenaan loopt.
Bij deze opdrachten gaat het er nooit om of je in de opdracht slaagt of niet. Wat er ook gebeurt, het geeft mij waardevol inzicht in jouw aanpak en je verhouding tot het paard, wat ik dan vertaal naar de dagelijkse praktijk.
Vervolgens kun je op basis van deze inzichten ook gelijk aan de slag om dingen eens op een andere manier aan te pakken, en te ervaren wat dit oplevert in de interactie met het paard. Deze praktische vorm van leren heet ervaringsleren, en dit is de meest krachtige manier van leren. De paarden helpen je hierbij op verschillende manieren.

Wat als je een beetje bang bent voor paarden?

Paarden zijn grote dieren die indruk maken, zeker als je er vlakbij staat. Sommige mensen vinden het een beetje eng om dichtbij een paard te zijn, of ze weten vooraf nog niet zo goed of ze het misschien eng zullen gaan vinden. Dat is geen probleem, geef dit gewoon van te voren aan. We kunnen de opdrachten aanpassen aan waar jij je goed bij voelt. Desgewenst kunnen we ook juist op een gecontroleerde manier met je angst aan de slag gaan.
Onze paarden zijn allemaal braaf, goed opgevoed, en niet schrikachtig. Samen met enkele veiligheidsregels zorgt dit ervoor dat jouw veiligheid en die van het paard zoveel mogelijk gegarandeerd worden, zodat je optimaal kan leren.