Online college: Het verbindende zenuwstelsel

Donderdag 21 januari 2020 – 20:00 tot 22:00 uur

Het zenuwstelsel verbindt.
Letterlijk, verbindt het alle delen van ons lichaam met elkaar, van top tot teen.
En figuurlijk, kunnen we dankzij ons zenuwstelsel de verbinding aangaan met anderen. Maar alléén wanneer het zenuwstelsel dat veilig genoeg acht.

De grote psychologische rol van het zenuwstelsel is heel lang onderschat, genegeerd, zelfs weggehoond. Toen ik psychologie studeerde, en zeker toen ik daarna als neurowetenschapper werkte, draaide alles om de hersenen. En dan vooral het ‘nieuwste’, meest geavanceerde gedeelte daarvan, de neocortex. Het brein verwerkte informatie, nam op basis van denkpatronen beslissingen, en gaf opdracht tot uitvoering daarvan.

Het leek bijna irrelevant dat daar nog een heel lichaam aan vastzat, met een wijdvertakt zenuwstelsel. Alleen al in je darmen zitten zoveel zenuwcellen dat ze tegenwoordig het ‘tweede brein’ worden genoemd!
Het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat niet de hersenen, maar het autonome zenuwstelsel de scepter zwaait. Het oude beeld van het brein als dé centrale opdrachtgever van ons lichaam is onderuitgehaald.

Deze kennis heeft mijn fascinatie voor de hersenen er niet minder op gemaakt, integendeel. Onze hersenen kunnen fabuleuze dingen! Maar alleen wanneer en zolang ons zenuwstelsel het licht op groen zet. Zo’n belangrijk stuk in de complexe puzzel van het begrijpen van menselijk gedrag!

Dit kunnen zien helpt me dagelijks om te begrijpen hoe we bepaalde dingen kunnen doen, en wanneer en waarom dat gewoon echt niet lukt.
En belangrijker, het helpt me om bij cliënten, mijn eigen kinderen, en mezelf te herkennen in welke toestand het zenuwstelsel verkeert. Om dan te kunnen bijsturen in het helpen vinden van een veilige toestand, waarin we weer verbinding kunnen maken met onszelf en anderen.

Op 21 januari van 20-22 uur geef ik een online college over dit onderwerp.
In dit online college krijg je een functionele uitleg over hoe dit zenuwstelsel is opgebouwd, en waar die opbouw vandaan komt.
Je leert hoe je de verschillende toestanden van het zenuwstelsel kan gaan herkennen, en hoe je daar invloed op kan (leren) uitoefenen.
Ook krijg je via mijn eigen materiaal handvatten om met anderen, ook met jonge kinderen, op een toegankelijke en helpende manier over het zenuwstelsel te kunnen praten.
De kosten voor deelname bedragen 25 euro (incl. 21% BTW).
Aanmelden: https://forms.gle/NTSFhFZjZLo73qg2A .

Praat hierover mee op Facebook.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *