Paddock paradise

Het welzijn van onze paarden vinden we ontzettend belangrijk. Dat vonden we altijd al natuurlijk, ze zijn toch een soort van familie bij ons, maar nu ze ook professioneel worden ingezet binnen mijn praktijk vind ik het des te meer mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat ze goed in hun vel zitten. Zodat ze zonder frustratie of pijn cliënten tegemoet kunnen treden, en zuiver en rustig kunnen reageren op wie of wat er voor hen staat. En inderdaad krijg ik zeer regelmatig te horen dat onze paarden zo ‘zen’ zijn, en zo veilig aanvoelen. Heel fijn!
Cruciale onderdelen hiervan zijn veel beweging, frisse lucht, sociaal contact en het kunnen ‘fourageren’; de hele dag door kleine beetjes ruwvoer (gras, hooi, stro) kunnen eten. De ideale manier om paarden dit te bieden is eigenlijk heel simpel om ze dag en nacht als kudde buiten te laten lopen, in een omgeving waarin ze zoveel mogelijk zelf kunnen voorzien in waar ze behoefte aan hebben. 
Ze kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen of ze in de stal willen of niet, ze kunnen kiezen of ze willen lopen, stilstaan of liggen, ze kunnen kiezen of en met wie ze contact aangaan, ze kunnen (tot op zekere hoogte) kiezen wanneer, hoeveel en wat ze willen eten.
Al sinds 2005 leven onze paarden zo volgens wat ze in Duitsland zo mooi de ‘artgerechte Pferdehaltung’ noemen, oftewel: het houden van paarden op de manier die past bij hun soort, bij het resultaat van miljoenen jaren evolutie tot de dieren die ze nu zijn. En dat levert zeer goede resultaten op, met gezonde en happy paarden! En happy baasjes dus.
 
Nu hebben we altijd wel één issue. We hebben 3 senioren (24, 25 en 35) die zoveel mogen eten als ze willen, zodat ze op gewicht blijven; en 3 junioren (9, 10 en 13) voor wie het (voor)zomerse gras al snel teveel is. Die ‘jonkies’ mogen dus ‘s zomers niet teveel op het weiland, maar de ‘oudjes’ juist wel. Om het leven voor met name onze hangjeugd wat interessanter te maken hebben we nu een zogenaamde ‘track’ gemaakt, in net Nederlands eigenlijk gewoon een pad dat rondom om het weiland heen loopt. Hier kunnen de youngsters lekker hun benen strekken en toch ook nog wat grazen (al zal dat gras straks grotendeels weg zijn, maar dat is juist de bedoeling), terwijl de grijze eminenties in het midden heerlijk staan te schranzen.
 
Dus de afgelopen weken hebben we dit mooie ‘paddock paradise’ ontworpen en neergezet. Er zijn wat vingers bij gesneuveld helaas, maar het resultaat mag er zeker zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *