Online college ‘Onderpresteren en uitstelgedrag’ (1 dec. 20:00)

Dinsdag 1 december 20:00-22:00 uur

Onderpresteren houdt in dat je – om welke reden dan ook – niet functioneert op het niveau dat je eigenlijk aankan. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar het resultaat is altijd hetzelfde: dat je jezelf in de weg zit. Dat is op z’n minst frustrerend!

Maar vaak gaan de gevolgen veel verder en dieper, en hindert het mensen op diverse vlakken in hun leven. Ze komen bijvoorbeeld maar niet tot het echt uitvoeren van stappen in de richting die ze eigenlijk uit willen, en hebben het gevoel dat ze in een kringetje blijven ronddraaien.
En omdat ze niet begrijpen waaróm het ze toch maar niet lukt om die dingen te doen, voelen ze zich vaak schuldig, zijn ze boos op zichzelf of krijgen ze last van een negatief zelfbeeld. Want het is gewoon een kwestie van plannen en doen, toch?

Onderpresteren is het resultaat van bepaalde denk- en gedragspatronen die je vaak als kind al hebt aangeleerd. Die hardnekkige patronen hadden ooit misschien een functie, maar zitten je de rest van je leven vooral in de weg. En je bent ze helaas niet zomaar 1-2-3 weer kwijt!
Onderpresteren wordt vaak genoemd in relatie tot hoogbegaafdheid, maar het komt zeker niet alléén onder hoogbegaafde mensen voor. Wel váker – hoe dat komt, leg ik in het college uit. Maar we gaan vooral ook aan de slag met een praktisch psychologisch model, waardoor je inzicht krijgt in je eigen denk- en gedragspatronen – en je daar meer grip op krijgt.

  • Dit college is bedoeld voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn of haar eigen onderpresteren / uitstelgedrag, en daar misschien zelfs wel iets aan wil gaan doen. 🙂
  • In dit college zal ik ingaan op het ontstaan van onderpresteren, vooral gericht op interne factoren: denk- en gedragspatronen en hoe we daarmee doorgaans omgaan. (Ik ga in dit college NIET uitgebreid in op externe factoren, zoals een niet-passend lesaanbod op school of een niet-uitdagende baan).
  • Daarna gaan we vooral ook heel praktisch kijken naar wat je er zelf aan kan doen. De focus ligt daarbij op een veelvoorkomende vorm van onderpresteren: uitstelgedrag. Mijn persoonlijke kruistocht! 😉
  • Ik zal je vragen om vooraf al enkele vragen voor jezelf te beantwoorden, waardoor je tijdens en na het college echt met je eigen situatie aan de slag kan gaan.
  • Ik kan uiteraard niet beloven dat je daarna geen last meer zal hebben van uitstelgedrag, of andere vormen van onderpresteren – dat is meestal een lang proces, ik kan het weten! 🙂
  • Maar je zult zeker wél inzichten en handvatten krijgen om hier in het vervolg anders mee om te gaan.
  • In het college werk ik met een model dat Acceptance & Commitment Therapy (ACT) combineert met het werk van Dr. Michael Whitley op het gebied van onderpresteren. Je hoeft van dit alles vooraf geen enkele kennis te hebben.

Aan dit college kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. De kosten voor deelname bedragen 20 euro (incl. 21% BTW).
Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *