Kijk eens terug vanuit de toekomst!

Ik geloof niet dat er al eens eerder een vrouw in een badkuip op mijn pagina heeft gestaan… Maar ze heeft een goed punt!

Ons verstand (je weet wel, dat mooie hersenmonster 😉 ) is een echte kortetermijndenker. Het houdt zich vooral bezig met wat er nú allemaal moet, sterker nog, dat had gisteren toch al gebeurd moeten zijn? Met gefantaseer over de toekomst houdt het verstand zich liever niet bezig, kom op zeg – er is werk aan de winkel! En let op, je ligt al achter (je ligt altíjd achter). Ons verstand zit ons continu achter de vodden.

Vanuit onze evolutie van holbewoner tot modern mens bekeken is dat heel logisch: als je het hebt over wel of niet overleven, dan wint de korte termijn het namelijk altijd van de lange termijn. Want als je vandaag niet overleeft, is er geeneens een toekomst meer om over te fantaseren. De holenmensen die zich vooral druk maakten om overleven op de korte termijn, die overleefden meestal ook langer, gaven hun genetisch materiaal door, en vormen zo onze verre voorouders. Logisch dus dat het vermijden van (echt of vermeend) gevaar een belangrijke rol speelt in hoe wij naar de wereld kijken.

Alleen… die wereld is veranderd. Onze levens zijn veranderd. In ons dagelijks leven waarin het overleven van dag tot dag voor de meesten van ons een (veel) kleinere rol speelt dan voor de holbewoners, en de zaken waar we ons dagelijks druk om maken meestal nauwelijks van levensbelang zijn, is het nodig dat we ook vooruit kunnen kijken naar de toekomst. En daarvoor is het nodig dat je regelmatig even over datgene heen kijkt, wat vlak voor je voeten ligt. Dat je bereid bent om eens wat ruimte te maken in je hoofd.
Er is ruimschoots aangetoond dat het inrichten van je leven in overeenstemming met datgene waar je echt om geeft, uiteindelijk ervoor zorgt dat je het meeste geluk ervaart, en zelfs dat je fysiek het gezondst blijft! En natuurlijk kan niet iedereen op elk moment maar de boel de boel laten. Maar… waar beweeg je naartoe? Gun je jezelf überhaupt de tijd om daar over na te denken? Of vertelt je verstand je elke dag weer dat het vooral die dagelijkse dingen zijn, waar je je druk om moet maken?

Een simpele denkoefening vanuit de methode ACT, die ik vaak samen met cliënten doe en ook zelf regelmatig toepas, komt grappig genoeg ook terug in deze video: als je je voorstelt dat je vanuit de toekomst terugkijkt naar je leven op dit moment, wat denk je dan dat je achteraf gezien belangrijk zult vinden? Denk misschien niet gelijk helemaal vooruit naar het einde van je leven (hopelijk ver vooruit in de toekomst 😉 ), dat maakt het gelijk zo beladen… kijk juist ook eens terug vanaf 5 jaar van nu, 10 jaar, 20 jaar? Wat zou je van je leven van vandaag vinden, als je dan terugkijkt? Maak je je eigenlijk wel druk om de juiste dingen?
Veel cliënten, en ik zelf natuurlijk ook, merken dat ze steeds verstrikt dreigen te raken in dingen die op korte termijn schreeuwen om aandacht. En daardoor hebben ze geen ruimte meer vrij in hun hoofd om eens een stapje terug te doen en naar hun eigen levenspad te kijken, en de keuzes die ze elke dag (niet) maken. Natuurlijk zijn veel praktische, dagelijkse dingen óók belangrijk, en zijn lang niet alle waarschuwingen van je verstand overbodig. Maar zijn er dingen waar je je wat minder druk om kan maken, zodat er meer balans en ruimte ontstaat om vooruit te denken, en ook echt dingen anders te gaan doen in je dagelijkse leven?

Want uiteindelijk zijn gedachten maar woorden. Ook hele mooie gedachten zijn uiteindelijk maar (hele mooie) woorden, als je er niks mee doet. Dus probeer eens iets te doen of juist te laten waarvan je verstand heel hard roept dat het echt heel belangrijk is, maar waarvan je eigenlijk weet dat dat niet zo is. En doe in plaats daarvan eens iets leuks… ga in bad, of uhm… knuffel een paard! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *